Find the art in anything

beginnen met schilderen

Stap voor stap schilderen

Aangezien ik wel eens een email krijg van mensen die geïnteresseerd zijn in schilderen maar vaak niet goed weten hoe te starten, lijkt het mij leuk om hier een blog over te schrijven waarin ik een aantal tips deel.

Creatieve flow

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met vrijheid. Vrijheid die niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk ervaren kan worden.
In het najaar zijn we vaak meer in huis en nu in deze tijd, met alle extra regels, kan het zijn dat we ons beperkt gaan voelen. Wie weet helpt een middagje schilderen jou wel om meer vrijheid, ontspanning en motivatie te voelen.

Voor je begint

Verwachtingen staan creativiteit vaak in de weg. Onthoudt dat een  schilderij niet kan mislukken, zolang je niet meer verwacht dan alleen te genieten van het creatieve moment.

Ga experimenteren wat je allemaal kan doen met de verf op het doek en durf vooral fouten te maken.

Ga je werk niet vergelijken met dat van anderen maar volg je eigen weg, wees je unieke zelf.

Spullen shoppen

Zolang je de basis van het schilderen aan het leren bent zijn de basismaterialen van de Action niet prijzig en goed om mee te starten. Ik zou niet voor al te grote doeken kiezen maar ook niet te klein, iets ertussenin😉, een setje simpele penselen en niet meer dan 5 kleuren verf.

Tot nu toe schilder ik alleen met acrylverf. Een verf die snel droogt, niet ruikt en laag over laag kan.

Let’s start

Laat je kwast, sponsje, handen of waar je dan ook mee schildert over het doek gaan en maak contact met de verf, het doek en zie/voel wat het allemaal kan doen.

Wanneer je nog geen inspiratie hebt, kan het zijn dat, zo bezig zijnde, er zomaar ideeën ontstaan, in het moment.
Niks moet, alles mag, laat je meeslepen, kijk niet naar het resultaat, speel!

En is dit een beetje teveel vrijheid of je wilt een beetje geholpen worden? Dan is de bloesemtak misschien een leuk begin waarbij je de verf beter leert kennen.

Bloesemtak

Laten we drie kleuren verf nemen. Zwart, wit en rood. Door zwart te mengen met wit ontstaat er grijs en door rood met wit te mengen krijgen we roze, waardoor we 5 kleuren hebben om mee te starten. Voor de achtergrond heb ik grijs gekozen.

Als de achtergrond droog is kunnen we beginnen aan de takken in de kleur zwart.
Maak de hoofdtak schuin met wat kronkels erin zodat het een speels en levend effect krijgt. Mocht je het niet fijn vinden om meteen met verf te beginnen kan je ook een schets maken met potlood op het doek, waar je later met verf overheen gaat.

Als de takken klaar en droog zijn gaan we beginnen met de rode kleur. Stippel de kleur op en langs de takken. Dit gaat ook makkelijk met een oorstokje als je nog geen fijn penseel hebt.. Laat blaadjes vliegen door de lucht alsof ze meewaaien met de wind.

Terwijl de blaadjes aan het drogen zijn gaan we een roze kleur mengen.
Pas wanneer de rode blaadjes helemaal droog zijn gaan we stippen met roze. Stippel de roze kleur naast, tussen en op het rood.

Als kers op de taart stippen we als alles droog is nog een aantal puntjes wit tussen en op de roze blaadjes aan.
Voilà,  klaar is je kunstwerk.

Succes, voor als je aan de slag gaat.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp