Morgen is het Nationale Pindakaas dag!
Nee, ik maak geen grapje, zoek maar op.
Variatie
Weet je dat er pindakaas winkels bestaan, ook de stad waar ik woon (Haarlem) heeft sinds 3 jaar een pindakaas winkel. Voordat ik in 2018 een pindakaas winkel in Amsterdam ontdekte wist Ik niet dat er zoveel verschillende variaties aan smaken pindakaas zijn.
Persoonlijk hou ik van de klassieker, zonder extra toegevoegde smaakjes, op een witte boterham met een dikke laag boter.
Mijn vader smeert er wel eens sambal op, een vriendin jam en Elvis Presley at zijn peanut butter graag met stukjes banaan.
Kunst
Kunstenaar Wim T. Schippers bedacht de Pindakaasvloer.
In 1969 smeerde hij de pindakaas voor het eerst op de vloer in Galerie Mickery in Loenersloot, later was het werk te zien in Centraal Museum in Utrecht en sinds 2011 is museum Boijmans van Beuningen de eigenaar.
Zijn beweegreden om dit kunstwerk te bedenken was: ‘Alles is in principe zinloos en onzinnig, maar daarom nog wel de moeite waard,’ aldus Schippers.
Schippers zette vaker voedsel als kunstwerk in.
Een stoel bekleed met bami uit blik, een zaal bestrooid met zout en een tafel bestrooid met doperwten.
Helaas Pindakaas
De pindakaasvloer riep regelmatig reacties op.
Een groepje scholieren strooide met hagelslag en boterhammen over het werk, als “verdere uitwerking van Schippers concept”
Een hekje heeft er nooit omheen gestaan (ben ik even blij dat ik toevallig geen bezoeker was) waardoor een aantal bezoekers onbewust en sommige bewust in de pindakaas stapten.
Stukadoors moesten de vloer dan weer gladstrijken waarvan de kosten werden verhaald op de bezoekers.
Geef mij maar pindakaas op een boterham!