Find the art in anything

Stralend falen

Vaak heb ik voor de start van een nieuw schilderij al een idee wat ik wil maken maar regelmatig bereik ik niet wat ik in gedachten heb. Ik kan dan gaan balen of mij laten meenemen in het proces. Soms kom ik op resultaten die ik van tevoren niet kon bedenken.

Durf te falen!

Ontstaat er bij jou wel eens angst wanneer je denkt dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van jezelf of van anderen?

We willen graag ervaren dat wat we doen, goed doen.
Vaak ligt de focus op het eindresultaat. Hoe effectief is die focus op het eindresultaat?
Zorgt het niet juist voor meer faalangst en stress?

Bij continu nadenken over hoe het ‘moet worden’, is er geen ruimte om creativiteit te laten ontstaan. Fouten maken is een belangrijk onderdeel van groei, van fouten leren we.
Durf daarom te experimenteren, onderzoeken, risico’s te nemen, op je bek te gaan en weer op te staan.

Making mistakes is better than faking perfections

Als kind had ik regelmatig last van faalangst. Niet dat ik constant iets verkeerd deed maar een situatie kan veel impact hebben als de omgeving vervelend reageert op een “fout”,
Het was de kleuterjuf, die mij met haar houding en woorden kon breken tegenover mijn klasgenootjes.
Hierdoor kreeg ik angst om iets fout te doen en bleef liever op de achtergrond in de hoop dat ik over het hoofd werd gezien. ‘Nee, dit is niet de reden waarom ik wat lengte betreft klein ben gebleven.

Zelfreflectie

Naarmate ik ouder word en mijn rugzak voller raakt, neemt de angst om te falen af en ga ik er op een andere manier mee om. Ik schaam mij er niet meer voor, durf het uit te spreken en kan er vaker om lachen, ongeacht wat anderen ervan vinden. Tijd nemen om te reflecteren geeft meer controle en een beter beeld van wie we zijn.

Wees trots en dankbaar om wie je bent.

Deel dit bericht