Find the art in anything

Luisteren naar je eigen stem

Afgelopen week ontstond er tijdens een thee momentje met vriendin Muriel een idee. Een idee dat je niet direct aan mij zou linken, als je mijn blogs vaker leest.

Blokkade

Zowel de weg naar het resultaat en het resultaat zelf zullen verre van perfect gaan en zijn.
Een weg zonder hobbels is makkelijk te bewandelen en het resultaat misschien een beetje doorsnee,  juist de blokkades onderweg zorgen voor creativiteit en originaliteit.
De kans is groot dat het resultaat te wensen over laat en de tevredenheid ver te zoeken is, maar dat is geen reden om het idee uit de weg te gaan. De hobbels op de weg zijn op zichzelf misschien ook wel erg interessant.

Twee ´origineel´ denkende vriendinnen  (al zeggen ze het zelf) met vaak een nogal andere visie dan gemiddeld willen samen een podcast beginnen. Een podcast is een audio uitzending. Er is alleen een probleempje. Één van de twee (ik dus) is sinds 2008 door medische behandelingen minder goed verstaanbaar.

Confrontatie

Is het starten van een podcast dan wel een goed idee? Hoe moet de luisteraar mij gaan verstaan?
Toch vind ik het een uitdaging: mijn stem te horen, mijn uitspraken en hoe ik dingen verwoord terug te luisteren. We kunnen altijd nog besluiten, het nog maar even niet online te zetten.

De daad bij het woord gevoegd: deden we meteen een test opname.
Een gesprek zoals wij gewend zijn:  nuchter, serieus, beetje grof en  ideeën die je misschien ‘out of the box?´ kunt noemen. Muriel verstaat mij ondertussen best goed en herhaalt soms mijn zinnen als ik ze moeilijk mijn strot uit krijg.

Terwijl Muriel voor mijn gevoel vrolijk zit terug te luisteren, ben ik geregeld aan het gokken wat ik gezegd heb. Het raakt mij om mezelf terug te horen, het is een extra bevestiging dat ik moeilijk verstaanbaar ben en er helaas niets aan kan doen om het te verbeteren. Tegelijkertijd herken ik mezelf: verstaanbaar of niet, ik heb mijn woordje klaar staan en ik hoor het enthousiasme en de positiviteit doorklinken in mijn stem.
Ik wil vaker opnames gaan maken van wat ik te zeggen heb en dit terug luisteren, want naast dat het confronterend is, is er ook iets , noem het zelfverzekerdheid, dat juist gaat groeien.
Het inzetten van je onzekerheden kan moeilijk zijn maar ook een positief effect hebben waardoor onzekerheid, zelfverzekerder wordt.

Of de podcast er gaat komen? De motivatie is er. Nu nog de stap om mijn stem te delen met een groter publiek.  Blijft over de vraag of jullie mijn woorden tot een begrijpelijk geheel bij elkaar kunnen puzzelen? We zullen zien! ( Horen)

Deel dit bericht