Find the art in anything

Wel een beetje raar, 42 jaar

In mijn autobiografie ‘Verbloemen’ ben ik flink met de billen bloot gegaan. In deze blog ga ik ook een beetje met de billen bloot over iets dat vaak niet geschikt wordt geacht als gespreksonderwerp.

Duidelijke taal

Terwijl ik op station Sloterdijk aan het wachten ben op de trein richting Enkhuizen sta ik telefonisch in de wacht bij de huisarts, waar nog 3 wachtende voor mij zijn. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat het station geen geschikte plek voor mij is om te bellen. Mijn toch al slechte verstaanbaarheid samen met alle stations geluiden maken het niet gemakkelijk.
Vandaag ga ik een dagje zeilen en zal er weinig ruimte zijn om de huisarts te bellen die vanaf morgen drie weken vakantie heeft, dus doe ik het onderweg.

‘Met de assistent van dokter Piep, wat kan ik voor u doen?’ zegt een duidelijke stem door de telefoon. ‘Goedemorgen, met Jacky, ik bel voor de uitslag van het bloedonderzoek.’ Nadat twee keer mijn adresgegevens niet duidelijk bij de assistent zijn binnengekomen gaat het goed en ziet zij de uitslag verschijnen op het beeldscherm.

De zin ‘U bent ruim over de overgang heen’ komt luid en duidelijk bij mij binnen. ‘Wat een feest’ is mijn eerste reactie, waarop de assistent lacht en laat weten dat ze deze reactie nog niet eerder heeft gehoord.

Lezers die mij kennen of mijn autobiografie ‘Verbloemen’ hebben gelezen weten dat ik meerdere keren een verkeerde diagnose kreeg van artsen. Zo zou mijn menstruatie uitblijven, ik onvruchtbaar zijn en in 2005 kreeg ik zelfs te horen dat ik nog maar 2 jaar zou leven voordat de tumor mij zou uitschakelen.

Nog meer veranderingen in mijn lijf

Ik denk dat de uitslag ‘ruim over de overgang heen’ wel juist is. Ik ben niet zonder reden bloed gaan prikken. Al een aantal jaren voel ik mij niet meer hetzelfde. Het past niet bij alle perikelen die ik eerder meemaakte. Voor het eerst is het niet alleen een lichamelijk verandering. Ook mijn gedrag is soms anders dan ik van mezelf gewend ben.

Chemokuren hebben een groot effect op het hele lichaam. Bij vrouwen is de kans op een vervroegde overgang aanwezig. Een extraatje bij het hele pretpakket wat je niet kan weigeren of kan retourneren. Voor zover ik weet is er weinig informatie te krijgen bij de afdeling oncologie over de vroegtijdige overgang bij (ex)kanker patiënten. Een onderwerp dat net als ‘seks bij kanker’ liever wordt vermeden of in een foldertje wordt gepropt. Terwijl het juist zo belangrijk is om deze onderwerpen bespreekbaar te maken.

Mezelf opnieuw uitvinden

Terwijl de trein langzaam het station uitrijdt gaan er hashtags in mijn gedachten voorbij als #houdbaarheidsdatum, #uitgebloeid en #vanderbiltparfum.

Vanaf vandaag geef ik mezelf toestemming om mezelf een oudwijf te noemen, mocht ik dat willen.
Ik geef mezelf wel vaker namen die ik koppel aan diagnoses die ik van de arts krijg, bij domme acties van mezelf of bij hoe ik mij voel. Ik zal de namen niet noemen want er zijn veel mensen die mij te ver vinden gaan.
Maar geloof me, ik hou van mezelf. Alleen, door ziekten en alles wat er aan vast zit, kom ik wel heel vaak in situaties terecht waar ik absoluut niet voor gekozen heb. Om het allemaal wat luchtiger te maken, geef ik mezelf dan graag een naampje die ik bij de situatie vind passen.

Ondertussen heeft de vitamine SEA  mij goed gedaan. De frisse lucht en het weidse uitzicht over het water hebben mij aan het denken gezet en brachten mij met 2 zeebenen weer stevig op het vaste land terug.

Deel dit bericht